zondag 10 mei 2009

Tip van de week: TIP 19

Deze gaat over Excel:
Met deze tip leer je de functie "
Voorwaardelijke Opmaak" gebruiken om snel dubbele invoer te traceren binnen een bepaald bereik.

Stel dat je bent opgezadeld met de taak een tafelschikking te maken voor het bedrijfsdiner. Je hebt een reeks namen in het bereik A1:A11. Het is uiteraard niet handig als dezelfde persoon aan meer dan één tafel wordt toegewezen. Er is een snelle manier om te zien of een bepaalde naam meerdere keren voorkomt binnen een bepaald bereik.

  1. Selecteer het bereik (in dit geval A1:A11).
  2. Kies Opmaak / Voorwaardelijke Opmaak om het venster Voorwaardelijke Opmaak te openen.
  3. Selecteer in het eerste pulldown-menu de optie Formule Is, en voer in het invoerveld de volgende regel in: =AANTAL.ALS($A$1:$A$11;A1)>1
  4. Klik op de knop Opmaak om het venster Celeigenschappen te openen.
  5. Selecteer de tab Patronen en kies een kleur.
  6. Klik tweemaal op OK om terug te keren naar je werkblad.
  7. Als binnen het bereik bepaalde namen meerdere keren voorkomen, dan worden die gemarkeerd met de kleur die je onder stap 5 hebt gekozen.

Deze techniek kun je toepassen op elk ander werkblad door simpelweg het bereik te veranderen dat je gebruikt in de AANTAL.ALS-functie. Het eerste argument is altijd het volledige bereik waarin je wilt zoeken (en gebruik die dollartekens om aan te geven dat die referenties absoluut zijn). Het tweede argument is het adres van de bovenste, meest linkse cel in je bereik, maar dan als relatieve referenties (geen dollartekens).

Geen opmerkingen: